ΥΠΕΡΙΔΡΩΣΙΑ

Υπεριδρωσία χαρακτηρίζουμε την παθολογική κατάσταση αυξημένης έως υπερβολικής εφίδρωσης. Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες , συνήθως στην δεύτερη και τρίτη δεκαετία.

Μπορεί να εντοπισθεί σε ολόκληρο το σώμα, ή εστιακά κυρίως παλάμες, μασχάλες και λιγότερο στο πρόσωπο. Συνήθως δεν υπάρχει ένα ερέθισμα που να το προκαλεί.

Η αιτία της υπεριδρωσίας είναι η αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις οφείλεται σε άλλη νόσο και την χαρακτηρίζουμε δευτεροπαθή.

Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης πρέπει να διερευνάται εάν είναι δευτεροπαθής άλλου νοσήματος. Άτομα με την συγκεκριμένη διαταραχή, παρουσιάζουν έντονες δυσμενείς ψυχολογικές, κοινωνικές, ή και επαγγελματικές επιπτώσεις. Μειονεκτική αίσθηση κατά τις κοινωνικές συναναστροφές και την χειραψία με υγρές παλάμες.

Η αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, περιλαμβάνει: γενικά μέτρα όπως ελαφρά ένδυση, λήψη υγρών, διατήρηση δροσερού περιβάλλοντος και ειδικά μέτρα όπως η χορήγηση φαρμάκων (ανταγωνιστές του ασβεστίου, ηρεμιστικά, αντιχολινεργικά) και εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων (άλατα αλουμινίου).

Επίσης η χρήση Laser, η ιοντοφόρηση των ιδρωτοποιών αδένων και η ένεση βουτιλινικής τοξόνης (Botox) είναι μέθοδοι αποτελεσματικοί στον περιορισμό της εφίδρωσης.

Στις σοβαρές περιπτώσεις εφίδρωσης της παλάμης ή και της μασχάλης μακρόχρονη ή και μόνιμη λύση μπορεί να προσφέρει η χειρουργική θεραπεία. ( Αποσκοπεί στην διατομή της συμπαθητικής αλύσου στο θώρακα).

Σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης η θωρακοσκοπική διατομή δύο συμπαθητικών αλύσων μέσω της μασχαλιαίας περιοχής με εξαιρετικά αποτελέσματα.

Κανελλόπουλος Ελευθέριος Διευθυντής Αγγειοχειρουργός στο
ΙΑΤΡΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΑΘΗΝΩΝ.

Μέλος:
Ελληνικής Αγγειολογικής Εταιρείας
Ελληνικής Εταιρείας Αγγειακής
Ενδαγγειακής Χειρουργικής
Ελληνικής Φλεβολογικής Εταιρείας

Αντιμετώπιση της φλεβικής παθολογίας με σύγχρονες τεχνικές και την θεραπεία των κιρσών με την χρήση ανώδυνων, ενδοαυλικών μεθόδων, θερμικών (Laser) και εξελιγμένων χημικών – μηχανικών.

Με φιλοδοξία και στόχο στο μέλλον την όλο και μεγαλύτερη ανάπτυξη των ανώδυνων, αναίμακτων ενδαγγειακών τεχνικών.

Ιατρείο:
Κηφισίας 74, 11526, Αμπελόκηποι

Τηλ. 210 6982073
Fax. 210 6981041
Κιν.: 6945 853697
E.mail: kanellopoulosel@gmail.com

Ιατρικό Κέντρο Αθηνών:
Κηφισίας 58 , 15125, Μαρούσι
Τηλ. 210 6862544
Fax. 210 6862560
E.mail: e.kanelopoulos@iatriko.gr