Κανελλόπουλος Ελευθέριος
Θρομβοφλεβίτις
Τι είναι η θρομβοφλεβίτιδα;
Η επιφανειακή θρομβοφλεβίτιδα είναι η παρουσία θρόμβου σε μία επιφανειακή φλέβα, συνήθως στα κάτω άκρα. (Μία επώδυνη ‘ερυθρή’ σκληρία κατά την πορεία της φλέβας, σε διάφορο μήκος σαν χορδή.)
Ποιά είναι τα συμπτώματα της θρομβοφλεβίτιδας;
Είναι η ξαφνική εμφάνιση μίας ερυθρής επώδυνης ‘σκληρής’ φλέβας, (από μικρό ογκίδιο έως μία μακριά γραμμή -χορδή) συνήθως στα κάτω άκρα. Το 70% είναι γυναίκες με μέσο όρο ηλικίας 58 έτη και οι άνδρες 54 έτη. Η πιο συχνή προδιάθεση είναι η παρουσία κιρσών σε ποσοστό > 60%. Άλλοι παράγοντες είναι η ηλικία, η παχυσαρκία, το κάπνισμα και ιστορικό προηγούμενης θρόμβωσης. Η διάγνωση γίνεται με την εμφάνιση της επώδυνης ερυθρότητας στην πορεία της φλέβας.
Ποιες είναι οι αιτίες εμφάνισης;
Εξαιτίας της μικρής συσχέτισης με την εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση και την πνευμονική εμβολή, λίγη προσοχή έχει αποδοθεί στην θρομβοφλεβίτιδα βιβλιογραφικά, παρά μόνο στην επέκταση προς το εν τω βάθει φλεβικό σύστημα.
Η παρουσία των κιρσών είναι εμφανώς μία σαφής αιτία πρόκλησης θρομβοφλεβίτιδος. Σε περιπτώσεις χωρίς την παρουσία κιρσών, μπορεί να υποβόσκει κάποια μορφή υπερπηκτικότητας. Δεν έχει όμως αποδειχθεί ότι έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο πνευμονικής εμβολής.
Πως τίθεται η διάγνωση;
Παρότι η κλινική εικόνα, δηλαδή η εμφάνιση της ερυθρής επώδυνης χορδής στην πορεία μίας φλέβας, θέτει την διάγνωση, σε κάποιες περιπτώσεις, ανάλογα την θέση αλλά και την έκταση χρειάζεται ο έλεγχος με έγχρωμο υπερηχογράφημα των φλεβών.
Πως αντιμετωπίζεται, ποια είναι η θεραπεία;
Η θέση της θρομβοφλεβίτιδας καθορίζει καταρχήν την γραμμή της θεραπευτικής αντιμετώπισης. Μικρές σε έκταση και σε επίπεδο κάτω από το γόνατο, μπορεί να αντιμετωπισθούν με: επιθέματα, ελαστική επίδεση και μη στεροειδή αντιφλεγμονώδη. Σε επίπεδο πάνω από το γόνατο έως την σαφηνομηριαία συμβολή ή και σε ταυτόχρονη επέκταση στο εν τω βάθει φλεβικό σύστημα, η χορήγηση αντιπηκτικών μπορεί να είναι επιβεβλημένη. Η χειρουργική απολίνωση της σαφηνομηριαίας ή σαφηνοιγνυακής συμβολής επιφυλάσσεται στην επέκταση του θρόμβου προς αυτές. Σε περιπτώσεις επέκτασης του θρόμβου μπορεί να αντιμετωπισθεί με άμεση εκτομή, εκρίζωση της φλέβας.