Κανελλόπουλος Ελευθέριος

Καρωτίδες

Τι είναι οι καρωτίδες;

Οι καρωτίδες είναι αρτηρίες δεξιά και αριστερά στον τράχηλο οι οποίες μεταφέρουν αίμα στον εγκέφαλο.

   Τι προκαλούν;

Όπως και οι άλλες αρτηρίες του σώματος μπορεί να προσβληθούν από αθηροσκλήρωση. Αυτό που τις καθιστά ξεχωριστές είναι ότι παρέχουν αίμα στον εγκέφαλο και η στένωση αυξάνει τον κίνδυνο εγκεφαλικού επεισοδίου.

   Πως τις εξετάζουμε;

Με την χρήση των υπερήχων είναι δυνατός ο ανώδυνος, αναίμακτος και ακριβής έλεγχος των καρωτίδων. Άλλες εξετάσεις είναι η ψηφιακή ενδαρτηριακή αγγειογραφία , η αξονική και η μαγνητική αγγειογραφία.

  Ποια είναι τα συμπτώματα;

Τα συμπτώματα που μπορεί να προκαλέσει η στένωση των καρωτίδων είναι:

  • Απώλεια συνείδησης,
  • παράλυση-αδυναμία στην μία πλευρά του σώματος στο χέρι, το πόδι ή και στα δύο μαζί.
  • Ημιπληγία διαταραχές λόγου. Απώλεια τμήματος της όρασης από το ένα μάτι, πτώση της γωνίας του στόματος στην μία πλευρά του προσώπου.

  Η αθηροσκλήρωση αφορά μόνο τις καρωτίδες;

Η εντόπιση μίας μη σημαντικής στένωσης των καρωτίδων αποτελεί το πρώτο βήμα για τον περιορισμό των παραγόντων κινδύνου (κάπνισμα, υπέρταση, δυσλιπιδαιμία). Η αθηροσκλήρωση είναι γενικευμένη νόσος, η εντόπιση πλάκας στις καρωτίδες υποδηλώνει την ύπαρξη της νόσου και σε άλλες αρτηρίες του σώματος. Σημαντική στένωση στις καρωτίδες σημαίνει και στεφανιαία νόσο σε ποσοστό 40% έως 50%.

   Πως αντιμετωπίζονται;

ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ 

  • Ανοικτή χειρουργική μέθοδος της ενδαρτηρεκτομής της καρωτίδας και αποκατάσταση με απευθείας συρραφή ή με ραφή ενός patch (εμβάλωμα). 
  • Τοποθέτηση stent ( ενδονάρθηκα), από την μηριαία αρτηρία με παρακέντηση.