Κανελλόπουλος Ελευθέριος

Ανεύρυσμα Κοιλιακής Αορτής

Αορτή είναι η μεγαλύτερη αρτηρία που μεταφέρει οξυγονωμένο αίμα από την καρδιά σε όλο το σώμα. Αρχίζει από την καρδιά, κάνει μια καμπή (αορτικό τόξο) διέρχεται από τον θώρακα (θωρακική αορτή) και φθάνει ως τη κοιλιά (κοιλιακή αορτή).

Στο κάτω μέρος της κοιλιάς χωρίζεται στις δύο λαγόνιες αρτηρίες οι οποίες μεταφέρουν αίμα στα κάτω άκρα. Η διάμετρος της κοιλιακής αορτής είναι περίπου 2 εκατοστά. Το ανεύρυσμα της κοιλιακής αορτής είναι η μόνιμη εντοπισμένη διάταση της αορτής με διάμετρο 2,5 φορές μεγαλύτερη από την υπερκείμενη φυσιολογική αρτηρία.

Οφείλεται στην εξασθένηση του τοιχώματος με την πάροδο του χρόνου
 εξαιτίας: γενετικής ανωμαλίας, κληρονομικότητας, τραυματισμού, αθηρωματικής νόσου, αυξημένης αρτηριακής πίεσης, καπνίσματος. Άλλες αιτίες δημιουργίας ανευρύσματος κοιλιακής αορτής είναι οι λοιμώξεις, με τα λεγίμενα μυκωτικά ανευρύσματα.

Παρουσιάζεται πιο συχνά στους άνδρες από ότι στις γυναίκες. Ο κίνδυνος του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής είναι η ρήξη με αποτέλεσμα μεγάλη εσωτερική αιμορραγία και θάνατο σε ποσοστό έως και 80%.

ΣΥΜΠΤΩΜΑΤΑ

Τις περισσότερες φορές δεν εμφανίζονται συμπτώματα με πιο συχνό τον πόνο στην κοιλιά ή και στην οσφύ.

Ο έντονος πόνος στην κοιλία και αντανάκλαση στην οσφύ, την εφίδρωση και αίσθηση του κρύου, γρήγορος σφυγμός (ταχυκαρδία), πτώση της αρτηριακής πίεσης, δύσπνοια, λιποθυμία και απώλεια συνείδησης είναι συμπτώματα της ρήξης του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής. Η δημιουργία θρόμβου εντός του σάκου του κοιλιακού ανευρύσματος είναι ακόμη σύνηθες φαινόμενο αλλά σπάνια δημιουργεί επιπλοκές, καθότι η συχνή επιπλοκή είναι η ρήξη.

ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ

Οι εξετάσεις που μπορούν να ανιχνεύσουν και να δώσουν πληροφορίες για το ανεύρυσμα, το μέγεθος του, την θέση του είναι:
1. Η εξέταση με υπερήχους κοιλιάς, έγχρωμο Doppler υπερηχογράφημα (tripex) κοιλιακής αορτής,
2. Η αξονική τομογραφία, Αξονική αγγειογραφία (με χορήγηση ενδοφλεβίων σκιαγραφικών),
3. Η μαγνητική τομογραφία με αγγειακή μελέτη (Μαγνητική αγγειογραφία).

ΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ποια είναι η θεραπεία του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής;

Με κριτήριο την αύξηση του ανευρύσματος της κοιλιακής αορτής ( μέγεθος- διάμετρος), εκτιμάται η δυνατότητα αντιμετώπισης, ο καταλληλότερος χρόνος,όπως επίσης και η επιλογή της μεθόδου. Σημαντικό στοιχείο η ηλικία, η γενικήκατάσταση, του ασθενούς αλλά και η ανατομία του ανευρύσματος για την σωστή επιλογή της μεθόδου αντιμετώπισης.

ΜΕΘΟΔΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

Ανοικτή χειρουργική επέμβαση.

Μέση τομή στην κοιλιακή χώρα και αντικατάσταση της ανευρυσματικής αορτής με συνθετικό μόσχευμα. Υπό γενική αναισθησία, διάρκεια χειρουργείου 2-4 ώρες. Νοσηλεία 4-5 ημερών εκ των οποίων 24 ώρες στην Μονάδα Εντατικής Θεραπείας. Πλήρης αποκατάσταση σε ένα μήνα.
Δύσκολη χειρουργική επέμβαση, την οποία δεν μπορούν να υποστούν όλοι οι ασθενείς, με τελικό όμως αποτέλεσμα.

Ενδαγγειακή αποκατάσταση.

Με τομές μηροβουβωνικές (μέσω των μηριαίων αρτηριών), τοποθέτηση ενδοαυλικά μοσχεύματος stent και προώθηση στην ανευρυσματική αορτή, με την χρήση C-arm για την καθοδήγηση. Η στήριξη του επιτυγχάνεται δια μέσουμεταλλικού σκελετού.

Υπό τοπική, περιοχική ή γενική αναισθησία, με διάρκεια 1-2 ώρες. Νοσηλεία 2-3 ημερών με άμεση αποκατάσταση.

Δεν είναι όλοι οι ασθενείς υποψήφιοι για ενδοαυλική αποκατάσταση. Η Υπολογιστική Αξονική Αγγειογραφία (C.T.A) θα αναδείξει την ανατομία του ανευρύσματος για τον σωστό σχεδιασμό της αντιμετώπισης. Άμεση η αποκατάσταση, με λιγότερη επιβάρυνση του ασθενούς, αλλά πολύ σημαντική η μετεγχειρητική παρακολούθηση του μοσχεύματος ανά τακτά χρονικά διαστήματα για την πρόληψη πιθανών διαφυγών ή και αύξηση του ανευρύσματος.