Κανελλόπουλος Ελευθέριος

Καρωτίδες

Καρωτίδα είναι η αρτηρία που βρίσκεται σε κάθε πλευρά του λαιμού και προσφέρει την κύρια αιμάτωση στο εγκέφαλο.

Η κάθε καρωτίδα χωρίζεται σε δύο μέρη, την έσω και την έξω καρωτίδα. Οι έξω καρωτίδες τροφοδοτούν με αίμα το κεφάλι και το πρόσωπο και οι έσω καρωτίδες τον εγκέφαλο, ο οποίος ελέγχει την σκέψη, την ομιλία και την κινητικότητα του σώματος.

Οι αρτηρίες είναι λείες εσωτερικά, αλλά με την πάροδο της ηλικίας ο εσωτερικός χιτώνας μπορεί να γίνει παχύς και ανώμαλος από εναποθέσεις υλικών όπως κρύσταλλοι χοληστερόλης, κατεστραμμένα κύτταρα και άλλα. Οι εναποθέσεις αυτές αποτελούν την λεγόμενη αθηρωματική πλάκα (αθηρωμάτωση, αθηρωσκλήρωση , αρτηριοσκλήρυνση). Η αθηρωματική πλάκα έχει την τάση να εμφανίζεται συνηθέστερα σε θέσεις όπου οι αρτηρίες διχάζονται. (διακλαδίζονται).

Όταν η πλάκα μεγαλώσει τόσο ώστε να διαταράξει την ομαλή ροή του αίματος ονομάζεται αποφρακτική νόσος των καρωτίδων. Η προσβολή του καρωτιδικού διχασμού ( το σημείο διχασμού της κοινής καρωτίδας σε έξω και έσω καρωτίδα), μπορεί να αποτελέσει αιτία να αποσπαστούν τμήματα της αθηρωματικής πλάκας και να αποφράξουν αρτηρίες του εγκεφάλου προκαλώντας ένα ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο. Επίσης μπορεί σταδιακά να εξελιχθεί τόσο η στένωση ώστε να προκαλέσει πλήρη απόφραξη της καρωτίδας.

Τα συμπτώματα ενός αγγειακού εγκεφαλικού επεισοδίου είναι:

* Παράλυση-αδυναμία στην μία πλευρά του σώματος στο χέρι ή το πόδι, ή και τα δύο (ακόμα κι εάν είναι παροδικά),
* Απώλεια τμήματος της όρασης από το ένα μάτι,
* Πτώση της γωνίας του στόματος στην μία πλευρά του προσώπου.

Το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο αποτελεί ένα σοβαρότατο πρόβλημα γιατί μπορεί να προκαλέσει μερική ή ολική ανικανότητα, -παράλυση, δυσκολία στην ομιλία και συνεπώς στις καθημερινές λειτουργίες, ή και ακόμα τον θάνατο.

ΤΡΟΠΟΣ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ

• Ενδαρτηρεκτομή της πλάκας με την χρήση shunt (διατηρεί την αγγείωση του εγκεφάλου κατά τη διάρκεια της επέμβασης) και αποκατάσταση με απευθείας συρραφή ή με patch (εμβάλωμα) της καρωτίδας.
• Τοποθέτηση stent ( ενδονάρθηκα) διαδερμικά με την προφύλαξη μέσου ενός φίλτρου προστασίας.