Κανελλόπουλος Ελευθέριος

Σκληροθεραπεία

ΕΥΡΥΑΓΓΕΙΕΣ -ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ

Ευρυαγγείες είναι οι μικροί κιρσοί, οι φλέβες «αράχνη», με εμφάνιση σε κόκκινο, μωβ, ή μπλε χρώμα σε διάφορα μεγέθη.

Η σκληροθεραπεία είναι η θεραπεία εκλογής για την αντιμετώπιση των ευρυαγγειών.
Παρότι μπορεί να βελτιώσει ή και να θεραπεύσει τα συμπτώματα που προκαλούν οι ευρυαγγείες και οι κιρσοί, η αντιμετώπιση τους αφορά αισθητικούς κυρίως λόγους.
Γίνεται με την απευθείας έγχυση στην φλέβα της σκληρυντικής ουσίας, στην οποία θα προκαλέσει κατάρρευση και στο τέλος απορρόφηση από τους γύρω ιστούς.

ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Σκληροθεραπεία είναι η ενδοφλέβια χημική καταστροφή του ενδοθηλίου των παθολογικών φλεβών.
Η σκληροθεραπεία αποτελεί την θεραπεία εκλογής για τις ευρυαγγείες και τις μικρές επιφανειακές φλέβες.

Η κύρια ιδέα της σκληροθεραπείας είναι η καταστροφή του ενδοθηλίου των παθολογικών φλεβών με ταυτόχρονη προστασία των γύρω ιστών και του δέρματος.

Πρόκειται για μία παλαιά τεχνική που χρησιμοποιεί ωσμωτικούς ή χημικούς παράγοντες ( όπως ο υπέρτονος φυσιολογικός ορός 23.4% και η Πολιδικανόλη ) ώστε να προκαλέσει βλάβη στο ενδοθήλιο των φλεβών, υπενδοθήλιο οίδημα και στο τέλος σκλήρυνση, και απόφραξη.

Η Πολιδοκανόλη (Aethoxysclerol),είναι ένα τοπικό αναισθητικό, δημοφιλές στην Ευρώπη, το οποίο είναι ανώδυνο κατά την ένεση – έγχυση. Δεν προκαλεί νέκρωση των ιστών και του δέρματος. Επίσης παρουσιάζει πολύ μικρό ποσοστό αλλεργικών αντιδράσεων. Παρόλα αυτά σε κάποιους ασθενείς μποε=ςεί να προκαλέσει υπέρχρωση του δέρματος.

Η μέγιστη ημερήσια δόση είναι 2mg/Kg βάρους σώματος.
Ενδεικνυόμενη δοσολογία συγκέντρωσης του φαρμάκου είναι ανάλογα με το μέγεθος των φλεβών, ξεκινώντας από 0.25-0.75% για διάμετρο ≤ 1mm, και 1.0-2.0mm για φλέβες έως 2.0-4.0mm.

ΠΡΟΕΤΟΙΜΑΣΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Προηγείται η κλινική εξέταση και με την πιθανή χρήση υπερήχων, για να καθοριστεί ότι αυτή η διαδικασία είναι η σωστή για σας.
Μπορεί να σας ζητηθεί η διακοπή φαρμάκων όπως αντιαιμοπεταλιακά και αντιφλεγμονώδη ( Aspirin, ibuprofen etc.).
Αποφύγετε να ξυρίσετε τα πόδια σας τις προηγούμενες 2-3 ημέρες, επίσης να μην χρησιμοποιήσετε λοσιόν ή λάδι άμεσα πριν την εφαρμογή της θεραπείας.
Στο ραντεβού σας χρησιμοποιήστε άνετα ρούχα ή ακόμα και ‘σορτς’, ώστε τα πόδια σας να είναι εκτεθειμένα.
Η διαδικασία γίνεται στο ιατρείο, δεν χρειάζεται αναισθησία και η διάρκεια της είναι από 15΄ έως 1 ώρα.
Μπορεί να απαιτηθεί ελαστική επίδεση ή να σας ζητηθεί να έχετε μαζί σας κάλτσες ελαστικές ( διαβαθμισμένης συμπίεσης). Μπορεί να χρειασθεί να τις φοράτε για μερικές ημέρες.

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ ΤΗΣ ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑΣ

Η διαδικασία θα διαρκέσει από 15΄ έως 1 ώρα.
Κατά την θεραπεία θα σας ζητηθεί να ξαπλώσετε ανάσκελα με ελαφρά ανοικτά τα πόδια. Μετά την εφαρμογή ενός αντισηπτικού (αλκοόλης), με την χρήση πολύ λεπτής βελόνας θα χορηγηθεί η σκληρυντική ουσία ( ή αφρός).
Μπορεί να νοιώσετε μικρό τσίμπημα ή ‘τσούξιμο’.
Μετά την αφαίρεση της βελόνας ασκείται πίεση στην περιοχή με ήπια μάλαξη για τον διασκορπισμό της σκληρυντικής ουσίας.
Ο αριθμός των ‘τσιμπημάτων δεν είναι συγκεκριμένος και εξαρτάται από την έκταση και των αριθμό των φλεβών.Στο τέλος της θεραπείας με την χρήση ήπιου αντισηπτικού, μπορεί να χρειασθεί η ελαστική επίδεση ή η χρήση ελαστικής κάλτσας.

ΑΦΡΟΣ
Είναι η ουσία που προκύπτει μετά την πρόσμιξη αέρα στην σκληρυντική ουσία. ( Χρήση δύο συρίγγων και ενός συνδετικού με διαδοχικά περάσματα από την μία στην άλλη.)
Τα προτερήματα του ‘αφρού’ είναι ο μικρότερος όγκος σκληρυντικής ουσίας, δηλαδή αντιμετώπιση μεγαλύτερων επιφανειών, επίσης μεγαλύτερης διαμέτρου φλέβες, λιγότερη και σε κάποιες περιπτώσεις χωρίς ελαστική επίδεση (κάλτσα).
Το υγρό ή ο αφρός διοχετεύεται στην φλέβα και την ‘σφραγίζει’. Με τον καιρό ο οργανισμός απορροφά την ‘κατεστραμμένη’ φλέβα και εξαφανίζεται.
Μετά την σκληροθεραπεία οι θεραπευμένες φλέβες τείνουν να ‘ ξεθωριάσουν’ και να εξαφανιστούν σε λίγες εβδομάδες. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει και μήνες.

Ανάλογα με την έκταση μπορεί να χρειασθεί περισσότερες της μίας εφαρμογής.

ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΧΡΗΣΗ ΑΦΡΟΥ
Εάν αναμειχθεί μία σκληρυντική ουσία με αέρα προκύπτει μία αφρώδης ουσία.

Αυτό μπορούμε να το επιτύχουμε μετά από συνεχή επαναλαμβανόμενα ¨περάσματα¨ του μείγματος από μία σύριγγα σε άλλη μέσω ενός συνδετικού.
Το αφρώδες μείγμα που προκύπτει σε σύγκριση με το παραδοσιακό υγρό της κλασικής σκληροθεραπείας παρουσιάζει σημαντικά προτερήματα, όπως ο μικρότερος όγκος της σκληρυντικής ουσίας που απαιτείται, ομογενοποιημένο αποτέλεσμα ανάμεσα στις φλέβες.

ΣΚΛΗΡΥΝΤΙΚΗ ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΣΑΦΗΝΟΥΣ ΦΛΕΒΑΣ ΚΑΙ ΚΙΡΣΩΝ ΜΕ ΤΗ ΧΡΗΣΗ ΑΦΡΟΥ
Με την βοήθεια των υπερήχων ( για την αποφυγή διαφυγής σκληρυντικής ουσίας προ το εν τω βάθει φλεβικό δίκτυο) είναι δυνατή πλέον η αντιμετώπιση κιρσών αλλά και της σαφηνούς φλέβας.

Κατά την έγχυση αφρώδους σκληρυντικής ουσίας παρατηρείται μέσα σε 1-2’ λεπτά απουσία του ενδοθηλίου και σε 15’ καταστροφή του τοιχώματος.
Λόγω της υπερηχογραφικής καταγραφής και καθοδήγησης είναι πλέον δυνατή η χρήση του σε κάθε μεγέθους φλέβα.

Σε συνδυασμό με την θερμική κατάλυση αποτελεί ένα επιτυχημένο τρόπο αντιμετώπισης των κιρσών.

ΟΔΗΓΙΕΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ
Επιστρέφετε άμεσα στις καθημερινές δραστηριότητες, με αποφυγή για 2 ημέρες των πολύ επίπονων.

Συνήθως θα σας ζητηθεί να χρησιμοποιήσετε τις ελαστικές κάλτσες για 24 ώρες. Ίσως χρειασθεί να τις φοράτε για λίγες ημέρες κατά τις ημερήσιες δραστηριότητες.
Θα αποφύγετε έκθεση στον ήλιο, σάουνα, καυτό ντους, τις 2 πρώτες ημέρες ή όσο σας ζητηθεί. Η έκθεση στον ήλιο μπορεί να οδηγήσει σε ‘καφέ’ κηλίδες ή γραμμές.
Μπορεί να νοιώσετε ‘φαγούρα’, δυσφορία, ‘πρήξιμο’, ‘τσίμπημα’ (ή λίγο πόνο με οίδημα εάν αφορά μεγαλύτερες φλέβες).
Επίσης μπορεί να δείτε μώλωπες, ερεθισμό, πρήξιμο στην περιοχή της εφαρμογής ή δυσχρωμία.

ΣΚΛΗΡΟΘΕΡΑΠΕΙΑ – ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ
Οι ευρυαγγείες που θα ανταποκριθούν στην θεραπεία δεν εμφανίζονται πάλι, μπορεί όμως με την πάροδο του χρόνου να εμφανιστούν άλλες.

Για τις μικρές φλέβες, ευρυαγγείες περιμένουμε εμφανές αποτέλεσμα συνήθως μετά 3 έως 6 εβδομάδες. Παρόλα αυτά μπορεί να χρειασθούν επαναλήψεις των συνεδριών.
Οι μεγαλύτερες φλέβες θα χρειασθούν μεγαλύτερο διάστημα έως και 3-4 μήνες.
Επανεκτίμηση μετά από ένα μήνα και αξιολόγηση των αποτελεσμάτων.
Εκτός του αισθητικού αποτελέσματος, σε 80% θα βελτιώσει και τα όποια συμπτώματα της φλεβικής ανεπάρκειας.