Κανελλόπουλος Ελευθέριος
Υπεριδρωσία
Υπεριδρωσία χαρακτηρίζουμε την παθολογική κατάσταση αυξημένης έως υπερβολικής εφίδρωσης. Προσβάλλει εξίσου άνδρες και γυναίκες , συνήθως στην δεύτερη και τρίτη δεκαετία.
Μπορεί να εντοπισθεί σε ολόκληρο το σώμα, ή εστιακά κυρίως παλάμες, μασχάλες και λιγότερο στο πρόσωπο. Συνήθως δεν υπάρχει ένα ερέθισμα που να το προκαλεί.
Η αιτία της υπεριδρωσίας είναι η αυξημένη δραστηριότητα του συμπαθητικού νευρικού συστήματος. Σε κάποιες περιπτώσεις οφείλεται σε άλλη νόσο και την χαρακτηρίζουμε δευτεροπαθή.
Κάθε διαταραχή της εφίδρωσης πρέπει να διερευνάται εάν είναι δευτεροπαθής άλλου νοσήματος. Άτομα με την συγκεκριμένη διαταραχή, παρουσιάζουν έντονες δυσμενείς ψυχολογικές, κοινωνικές, ή και επαγγελματικές επιπτώσεις. Μειονεκτική αίσθηση κατά τις κοινωνικές συναναστροφές και την χειραψία με υγρές παλάμες.

Η αντιμετώπιση της υπεριδρωσίας, περιλαμβάνει: γενικά μέτρα όπως ελαφρά ένδυση, λήψη υγρών, διατήρηση δροσερού περιβάλλοντος και ειδικά μέτρα όπως η χορήγηση φαρμάκων (ανταγωνιστές του ασβεστίου, ηρεμιστικά, αντιχολινεργικά) και εφαρμογή τοπικών σκευασμάτων (άλατα αλουμινίου).
Επίσης η χρήση Laser, η ιοντοφόρηση των ιδρωτοποιών αδένων και η ένεση βουτιλινικής τοξόνης (Botox) είναι μέθοδοι αποτελεσματικοί στον περιορισμό της εφίδρωσης.
Στις σοβαρές περιπτώσεις εφίδρωσης της παλάμης ή και της μασχάλης μακρόχρονη ή και μόνιμη λύση μπορεί να προσφέρει η χειρουργική θεραπεία. ( Αποσκοπεί στην διατομή της συμπαθητικής αλύσου στο θώρακα).
Σύγχρονος τρόπος αντιμετώπισης η θωρακοσκοπική διατομή δύο συμπαθητικών αλύσων μέσω της μασχαλιαίας περιοχής με εξαιρετικά αποτελέσματα.